Veszprém megyében a fűtési időszak egyik legjellemzőbb káreseménye a kéménytűz.
Az elmúlt évben összesen nyolcvanöt esetben riasztották a tűzoltókat olyan kéményekhez, melyekből jobb esetben csak szikrák, rosszabb esetben lángcsóvák csaptak ki. A gyors segélykéréseknek, valamint a szakszerű beavatkozásoknak köszönhetően jelentős tűzeseteket nem okoztak az elkoszolódott égéstermék-elvezetők, azonban a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság továbbra is a megelőzés fontosságára hívja fel a figyelmet.
Gyakori, hogy az emberek nem olyan anyaggal fűtenek, mint amilyen tüzelőanyag elégetésére az adott fűtőeszközt megtervezték, esetleg nem tartják karban, nem tisztítják fűtőberendezésüket. A nem rendeltetésszerű használat jelentős anyagi kárral és esetenként súlyos sérülésekkel járó tűzesetekhez is vezethet. Több korom rakódik le az olyan égéstermék-elvezető rendszerben, amelyben hulladékot vagy más, nem megfelelő tüzelőanyagot – lakkozott, festett, vagy nedves fát – égetnek. A lerakódott koromréteg fűtés során izzani kezd, meggyullad és akár kéménytűzhöz is vezethet, a kéményről a tűz pedig másodpercek alatt átterjedhet a ház tetőszerkezetére és egyéb részeire.
A lerakódott korom eltávolításával, a fűtőeszköz és a kémény karbantartásával megelőzhetők a kéménytüzek. A fűtőeszköz takarításához hívjanak szakembert, a kémény tisztítását pedig tegyék lehetővé a kéményseprők részére. A katasztrófavédelem kéményseprőipari szerve elérhető a http://kemenysepres.katasztrofavedelem.hu/ weboldalon és a 1818-as telefonszámon a 9.1-es menüben.
Fontos, hogy a kéménysepréssel kapcsolatban új szabályok léptek életbe 2018. január elsején. Ezek értelmében a korábbiakhoz képest annyi változott, hogy a családi házakhoz a kéményseprő a tulajdonos által megválasztott, előre egyeztetett időpontban érkezik. A társasházakba változatlanul ütemterv szerint megy a kéményseprő. Az időpont egyeztetésre a fent említett elérhetőségeken, vagy személyesen Veszprémben, a Radnóti Miklós tér 2/A-ban van lehetőség.
Ne feledje, ha kéménytüzet észlel, azonnal tárcsázza a 112-es segélyhívó telefonszámot!

Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Kéménytűzek – Mit tegyünk, hogy elkerüljük