A Vilonyai Ifjúsági Szervezet 1999 novemberében alakult 35 taggal. A tevékenység leginkább a helyi sport és kulturális rendezvények megszervezésével merült ki. Hét éve kezdtük – és minden évben két,  három – az ún. Bohóc Kupa és sportnap szervezését. Ezen a rendezvényen kispályás labdarúgásban, kosárlabdában és lábteniszben mérhették, mérhetik össze tudásukat a vilonyai és környékbeli települések (pl. Sóly, Litér, Királyszentistván, Balatonfűzfő) fiataljai. Vilonyára hoztuk a Parlament labdarúgó csapatát (kétszer), és a Fradi öregfiúkat , valamint a Hajléktalan válogatottat is.
A téli időszakban, a helyi kultúrházban rendszeres elfoglaltságot tudtunk biztosítani a fiataloknak – heti kétszeri asztalitenisz formájában –, és a szomszédos települések ifjúsági együtteseivel évek óta megmérkőznek a vilonyaiak.
A kulturális területet érintve, évek óta részt veszünk a helyi rendezvények szervezésében (falunap, majális, nemzeti ünnepek, ,  József Attila emléknapot rendezünk). Bár klubunk 1999-ben szerveződött közösséggé, bejegyzett egyesületként a 2005 év elejétől működik Vilonya Ifjúsági, Kulturális és Sport Egyesület néven.
Egyesületünk a jogi személyiségü háttere a 2006-os eszetendő óta a Vilonyai Népdalkörnek, még korábbi időtől (2005) a Vilonyai labdarúgó csapatnak, valamint az iskolai és óvodai szülői munkaközösségnek is.
Egyesületünk 2006 óta kéthavi rendszerességgel adja ki a települési újságot a Rólunk szól -t.
A névváltozás (Vilonyáért Egyesület) valamint egyben a közhasznú jogállás 2008 júniusától áll fent.

Egyesület vezető: Ifj. Kardos Sándor