Séd Party

Séd Party

Immáron több éves hagyomány a településen megrendezett falunapi rendezvénysorozat a Séd Party Tovább...»

Szikla Vendéglő

Szikla Vendéglő

Családias hangulatú éttermünk kiváló helyszínt biztosít családi események megünneplésére, céges vagy baráti találkozók lebonyolítására (30 főig). Tovább...»

Akikre büszkék lehetünk

Akikre büszkék lehetünk

1827. szeptember 10-én, Vilonyán született Pap Gábor református püspök és szabadságharcos. Tovább...»

Kapcsolat

Kapcsolat

Lépjen kapcsolatba velünk. Keressen minket! Tovább...»

Vilonya Község Címere

Vilonya község története – a névfejtési elképzelések tükrében – a régmúltban (egészen a 9-10. századig) nyúlik vissza. Így címerének a megalkotásakor számtalan motívumot vehetünk figyelembe.

A község címere: csúcsaiban csapott csücskös talpú reneszánsz pajzs kék mezejét bal haránt, díszített ezüst pólya osztja két részre. A pajzs elején (jobboldali felső rész) háromágú arany korona lebeg, melynek leveleiből jobbra és balra egy-egy ötágú, vörös szarvasagancs nő ki, közöttük pedig – ugyancsak lebegve – ezüst görög kereszt helyezkedik el.

A baloldali (alsó) rész zöld udvarán fekete fedelű és toronysisakos ezüsttemplom áll enyhén balra fordulva, a tornyon arany református csillag található. Az ezüst pólya két fekete, arany szegekkel kivert patkó között kék szőlőfürt és zöld szőlőlevél díszíti. A pajzson sisak foszlányok nincsenek.

A címer a beszélő címerek (tesserae loquentes) kategóriájába tartozik. A szőlőfürt arra utal, hogy itt az Árpad-korban szőlőművelők, vincellérek éltek, akik az egyháznak lovas szolgálattal tartoztak (ezt a patkók jelképezik). A település temploma bizonyíthatóan állt már a XV. században, egykori cinterméből ma is kerülnek elő leletek, ezért került távlati képe a címerbe. A koronából kinövő agancsok között lebegő görög kereszt kettős szimbolikájú: egyrészt jelzi, hogy a község egykor Zichy-birtok volt, ezért került egy címermotívumok ide, másrészt a görög kereszt felidézi azt a mondát, amely szerint itt hajdan „görög barátok” (baziliták) éltek.

A község zászlaja és lobogója hófehér selyem, arany rojtozattal, középütt a címer, melynek tengelye párhuzamos a rúddal. Alatta arannyal a „Vilonya” felirat díszlik. Ha rideau-ként használják (labarum vagy függönyszerű változatban), a címer 90 fokkal elfordul, tengelye a hosszanti oldallal lesz párhuzamos és a felső harmadába, kerül, az alsó harmad vonalánál lesz a község arannyal írott neve.

A község pecsétje szabályos: középütt a címerpajzs jelenik meg, körirata pedig:

„Vilonya község pecsétje”

Abban a reményben ajánlom e címert a település minden polgárának, hogy az említett szimbólumok tovább táplálják majd az itt élők összefogását, megsokszorozzák egészséges lokálpatriotizmusból fakadó tenniakarását a szebb és boldogabb jövő érdekében.