Séd Party

Séd Party

Immáron több éves hagyomány a településen megrendezett falunapi rendezvénysorozat a Séd Party Tovább...»

Szikla Vendéglő

Szikla Vendéglő

Családias hangulatú éttermünk kiváló helyszínt biztosít családi események megünneplésére, céges vagy baráti találkozók lebonyolítására (30 főig). Tovább...»

Akikre büszkék lehetünk

Akikre büszkék lehetünk

1827. szeptember 10-én, Vilonyán született Pap Gábor református püspök és szabadságharcos. Tovább...»

Kapcsolat

Kapcsolat

Lépjen kapcsolatba velünk. Keressen minket! Tovább...»

Református egyház

Egyenes záródású, négyzetes szentélye van, amelyet kőből készült dongás boltozattal fedtek be. A templom hajójának eredetileg is lapos mennyezete lehetett. Valószínűleg nem volt tornya. A mostani tornyot 1796-ban építették. Az építési módból ítélve templomunk az 1100-as évek végén vagy az 1200-as évek elején épülhetett. A templom szentélyének északi falában van egy vak-ablak. A középkorban szentségtartó fülke volt. A keleti csúcsfalban egy lőrés forma gótikus ablak volt, amelyet 1945-ben szétlőttek. A cintérium is gótikus jegyeket mutat. Bejáratát késő gótikusnak mondják. Boltozata keresztzászlós. Valamikor ravatalozó helynek használták. A múl század első felében az özvegyek és gyászolók innen hallgatták az istentiszteletet. 1529-ben a török portyázó csapatok a környékünkön is pusztítottak. 1687-ben űzték ki a törököket. A templom mennyezete léckeretekbe foglalt 51 téglalap idomból állt. Fehér alapon vörös, zöld, kék, sárga, fekete és ibolya színben pompázó virágmotívumokkal volt festve. A padok a mennyezethez hasonlóan festve voltak. 1796-ban építették hozzá a tornyot. A torony barokk stílusban épült. A torony-sisakot fazsindellyel fedték be. 1728-ban a Nemzeti Múzeumba kerül, mivel a templom felújítására kellett a pénz. Jelenleg a mennyezet a Néprajzi Múzeumban található.
Műemléki jellegzetességei: négyzetes, egyenes záródású, dongaboltozatos szentély, északi falában gótikus szentségtartó fülke maradvány, a cintérium kapubélletei és a keresztzászlós boltozat, a torony felső részén korinthusi oszlopfők, a szószék empír stílusú munka. Úrasztali edények-boros kanna (1713 az évszám valószínűleg azt jelenti, hogy mikor került az egyház tulajdonába), Úrvacsorai kehely (1797), Pap Gábor püspök által adományozott Úrasztali terítő.
Lelkészlakás
A XV. században építették Gótikus stílusban. Egy kis szobából, nagy szobából, konyhából, kamrából és pajtából állt. 1912-ben építették át. Kialakítottak négy szobát, konyhát, fürdőszobát, kamrát, különálló WC-t, előszobát, mosókonyhát.
Templomunk és lelkészlakásunk – letöltés –  (Temesváry Kálmán református lelkész munkája – 1974)