A Nőnapi Színkör próbáin amellett hogy a Nőket próbáljuk elkápráztatni tehetségünkkel, a falu ügyes bajos dolgairól is szoktunk beszélgetni. Egy ilyen alkalommal fogalmazódott meg bennem, hogy a település kulturális életében egy színfolt lehetne egy ilyen alkotás, ezért feltettem a kérdést Fésüs Sándor Polgármester Úrnak mit szólna ahhoz, ha felajánlanám, hogy teljesen ingyen építenék egy kemencét. Az ehhez szükséges anyagokat pedig támogatók segítségével összegyűjtenénk. Polgármester úr említette, hogy volt már korábban ötletelés ezzel a témával kapcsolatban, Johanidesz Károly felvetése alapján, de akkor sajnos nem sikerült véghez vinni az ötletet. Aztán 2 perc gondolkodás és beszélgetés után IGEN választ kaptam!


Hogyan lett az ötletből valóság?
A Színkör tagjai a beszélgetés után ugyancsak támogatták a projektet, ami nem is váratott sokáig magára. 2020 március 14. –én 1 héttel a nőnapi műsor után a vírus miatt szigorú óvintézkedések mellett megkezdtük a Séd-parkban a földmunkákat, amit a kemence tervei alapján alakítottunk ki. 28.-án a zsaluzás után az alapozás is elkészült. Ez után jött az én részem! Szabad estéimen hétvégenként ahogy időm engedte elkezdtem az építést. A Szinkőr tagjai nagy lelkesedéssel álltak mellém! Volt aki anyagokat biztosított, volt aki anyagilag járult hozzá, de volt olyan is, aki fizikai segítséggel állt az ügyhöz. A projekt kiszélesedett, mert ha arra járt valaki beszélgetések után mindig újabb felajánlások érkeztek a faluból, és szép lassan óráról órára összeállt! Én személy szerint 110 munkaórával építettem meg, de ezen felül volt még a földmunka a zsaluzás és a betonozás amiben sok segítséget kaptunk, természetesen a nőnapi színkör tagjain kívül is. Nagyon sokan vették ki a munkálatokból a részüket, olyan falubeliek, akik első szóra álltak a közös kemenceépítés ötlete mellé, és biztosítottak minket segítségükről, ezúton is köszönet érte nekik! Neveket azért nem említek mert annyian voltak hogy valakit biztos kifelejtenék és ezt nem szeretném! De hálás köszönet mindenkinek! Még egy tető várja hogy a közösségi kemence megóvása érdekében elkészüljön ami ha még nem is látszik, már készülőben van!


Tanácsok a használathoz?
Remélhetőleg sok ember leli majd örömét a készülékben, ami egy sparheltet egy kemencét és egy grillezőt foglal magába, a tartozékaikkal együtt. Készítek még egy használati útmutatót, illetve egy kisfilm ötlete is tervben van a használatához. A készüléket csak száraz fával használják és kérek mindenkit, hogy vegyék igénybe a segédeszközöket is hozzá! A kemence nem játszótér! Kérnék mindenkit próbáljunk meg vigyázni rá, óvjuk állagát, hogy hosszú ideig élvezhesse Vilonya apraja nagyja!
Péklapátra fel! Induljon a gasztronómiai gyorsvonat!
Tóth Árpád

A kemence és a készítője, Tóth Árpád

Nagy örömmel fogadtam az felvetést, miszerint próbáljunk meg egy szabadtéri kemencét építeni a Séd-parkunkba. A nőnapi próbák során a baráti társaságból álló kis csapatunk szinte minden tagja segítő hozzáállásáról biztosított minket, így egy-két kérdés pontosítása után magától értetődött, hogy belevágunk a munkába. Nagyon jó volt látni, és megtapasztalni, hogy a faluból sokan vették ki a részüket a munkákból.

Az elhatározást tettek követték, és így egy plusz lehetőséggel gyarapodhatott a falu központi parkja. Én nagyon szépen köszönöm MINDENKINEK, aki bármilyen formában hozzájárult a kemence megépítéséhez, remélem ahogy a falubeliek, úgy a hozzánk látogatók is örömüket veszik majd benne.


A kemence közös értékünk, így mindenkit tisztelettel kérek, hogy azt rendeltetésének megfelelően használja. Mindenki használhatja, hiszen pont ezzel a céllal épült, de a hozzá tartozó mobil eszközöket az önkormányzatnál kell majd előzetesen elkérni. Készíteni fogunk egy általános használati útmutatót, hogy ezzel is segítsük a szakszerű használatot. Remélem mindenki örömét leli majd benne, és készülnek majd a finomabbnál finomabb ételek.


Fésüs Sándor
polgármester

A Falukemence születése
Cimke: