A nyári szünet a gyermekek, fiatalok részére a pihenés, a felhőtlen szórakozás ideje, azonban a sok szórakozási lehetőség, pihenés mellett megnövekedik a gyermekekre leselkedő veszélyek, az áldozattá válásukat előidéző helyzetek száma is.
Tapasztalataink szerint a gyermek balesetek száma a nyári hónapokban emelkedést mutat, amelyek bekövetkezéséért részben a felnőttek, részben a gyermekek okolhatók.
Meg kell említenünk, hogy minden évben több olyan eset van, amikor a gyermek személygépkocsi utasaként sérül meg. Ennek oka általában a gyermekbiztonsági rendszer használatára vonatkozó szabályok be nem tartása. Emellett a gyermekek leginkább gyalogos, vagy kerékpáros közlekedés alkalmával válnak balesetek áldozatává. Ezért felhívjuk a szülők, a nagyszülők és közeli hozzátartozók figyelmét arra, hogy a gyermekeikkel, unokáikkal, fiatalabb családtagjaikkal tekintsék át a legfontosabb gyalogos és kerékpáros közlekedési szabályokat, különös tekintettel az úttestre lépésre, a gyalogos-átkelőhelyen való áthaladásra, az alapvető jelzőtáblákra és közlekedési jelzésekre. Nagyon fontos, hogy a gyermekek kerékpárját vizsgálják át, és szereljék fel azt a kötelező tartozékokkal (mint pl. a világítóberendezések, prizmák), és azok mindig üzemképes állapotban legyenek.
Elengedhetetlen, hogy tudjuk, gyermekünk a napot kikkel és hol kívánja eltölteni. Ha esetleg olyan helyre kíván menni, ami távol van, és számára kevésbé ismert, csakis felnőtt vagy nagykorú felügyeletével engedjük el. Amennyiben ismeretlen, új „barátok” tűnnek fel környezetében minden esetben kérdezzen rá, illetve figyelmeztesse gyermekét az ezzel kapcsolatos veszélyekre.
Gyermekünk érezze azt, hogy fontos nekünk, hogy figyelünk rá, mindig van rá időnk és az ő problémái fontosak számunkra is!
A gyermekek, fiatalok biztonsága közös ügyünk, védjük őket is, hogy megelőzzük áldozattá válásukat!

Tanácsok nyárra gyermekeknek, szülőknek
Cimke: