Matematika-rajz szakos tanár vagyok, 40 évet tanítottam Devecserben. Éveken keresztül gyermek rajz szakkört vezettem a szakmámból adódóan. 20 évvel ezelőtt kerestek meg azzal a kéréssel hogy a felnőtteknek részére is szükség lenne egy alkotó körre. Először én magam is kételkedtem ebben, mert nem ismertem a területet, pedig anno diákkoromban én is kézműművész kör tagja voltam, de az egy teljesen más világ volt. Mindjárt az első évben 9-10 szakkör tag jelentkezett, olyan eredményesen indult a csapat hogy a környéken híre szaladt, s az első évben csináltunk egy nagy kiállítást „Devecseri Alkotók” címmel. Azóta a csoport megszakítás nélkül tud működni, a szakkörnek vannak olyan tagjai akik a kezdetektől velünk vannak. A csoport jelentős része Ajkáról jár át, a péntekenként tartandó 3 órás foglalkozásokra. Az évek során kialakult hogy nyaranta tábort szerveztünk a Velencei-tó partján, az Egervári kastélyba, Zalaegerszegen, Visegrádon. A tábori együttlétnek részben közösség formáló ereje van, s az intenzív munka sokat lendít a színvonalon. Mint matematika szakos nagyon fontosnak tartom a perspektíva ábrázoló geometria részeket is. A szakkörben gyakran előkerül az ember ábrázolás is. Az akótókörben nincs kötelező tanmenet! A csoportban nagyon sok olyan van aki már felsőfokon művelik, országos versenyeken, s nemzetközi szinten megmérettek. Az alkotókört ikertestvéremmel közösen vezetjük.

Baranyai Ferenc grafikus

Hogy esett a választás Vilonyára?

Vilonyára úgy kerültünk hogy 3 vagy 4 évvel ezelőtt Baranyai Ferenc Ajkai művész alkotó társunknak van ide Vilonyához kötődő kapcsolatai. Egervár már nem tudott minket fogadni, s pályázati lehetőségek sem voltak. Felvettük a kapcsolatot a Vilonyai önkormányzattal hogy tudnának-e minket fogadni. A tavalyi évben voltunk itt először, ha lehetőség van rá akkor jövőre is szeretnénk eljönni, mert nagyon sok festeni való téma van, s település is nagyon szép. Jelenleg kilencen vagyunk a településen. Lehetőség nyílik a település református templomának a belsejét festeni, mert tavaly már kívülről már lefestettük.

Milyen élményekkel térnek haza?

Mi nagyon jól érezzük magunkat a településen, ez a falu egy kincsesbánya egy ékszerdoboz. Az Iskola csodálatos. A szombati napon lehetőség nyílik beállni alkotni vagy modellt állni. A tábor zárásaként egy kiállítást szervezünk, az általunk a településen készített képekből. Külön köszönet illeti Vilonya Község Önkormányzatát az elhelyezés biztosítása végett, és Varga Lászlónak a Varga Malom által biztosított helyszínért.

Trombitás Veronika és Trombitás Zsófia

Trombitás Veronika és Trombitás Zsófia táborvezetők
Devecseri alkotótábor Vilonyán